Ocena jakości żywności MD 371
ISBN: 9788382111460
Format: B 5
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2022 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
Publikacja jest przeznaczona przede wszystkim dla studentów pierwszego stopnia kierunku jakość i rozwój produktu Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu i dostosowana do programu przedmiotu towaroznawstwo żywności oraz jakość produktów żywnościowych, obejmującego wykład i ćwiczenia laboratoryjne. Zawiera materiały niezbędne do przeprowadzania ćwiczeń kształtujących umiejętności dokonywania oceny porównawczej jakości wybranych produktów żywnościowych: przetworów zbożowych, pieczywa, tłuszczów jadalnych, przetworów owocowych i warzywnych, cukru, wyrobów cukierniczych, miodu, mleka i mlecznych napojów fermentowanych, kawy, piwa, przetworów mięsnych i rybnych.
W każdym rozdziale zaprezentowano krótką charakterystykę produktu i omówiono wymagania jakościowe, a w części praktycznej zawarto metodykę badania wybranych cech organoleptycznych i fizykochemicznych. Szczególnie ważny dla postrzegania przez konsumenta nie tylko jakości produktu żywnościowego, ale również jego autentyczności, bezpieczeństwa zdrowotnego i wartości odżywczej jest rozdział pierwszy, w którym przedstawiono zasady znakowania żywności i niezbędne informacje z zakresu oświadczeń żywieniowych, zdrowotnych i środowiskowych. Opisane procedury badawcze opierają się na rozporządzeniach, normach i zaleceniach.