Ponieważ pozycja posiada kilka form dystrybucji, proszę wybrać jedną z poniższych:
Kuchnia hiszpańska
Wersja elektroniczna (brak aktualizacji)
Wydawnictwo:
ArtemisISBN: 978-83-7772-073-8
Wydanie: 2011 r.
Język: polski
Dostępność: aktualnie niedostępny
6,40 zł
Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wiele z nich jednak na trwałe zagościło na stołach w całym kraju. Tak stało się w XX wieku, kiedy to wraz z rozwojem transportu, ludzie masowo przemieszczali się, a wraz z nimi wiedza o regionalnych specjałach. Do dziś jednak w Hiszpanii można znaleźć wiele potraw, które są charakterystyczne właśnie dla regionów, w których się je podaje. Na wybrzeżu królują ryby i owoce morza podawane na tysiące sposobów. W głębi kraju na stołach najczęściej pojawiają się różnego rodzaju mięsa, a w górach rośliny strączkowe i wszechobecna jagnięcina.