Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Wersja elektroniczna (brak aktualizacji)
Redakcja:
Maria Koral
Wydawnictwo:
POLINISBN: 978-83-961931-7-9
Wydanie: 1, 2022 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
39,00 zł
Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależenia do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna. Publikacja, która towarzyszy wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jest więc zarówno opowieścią o żydowskim jedzeniu, jak i o żydowskiej religii, kulturze i historii.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.