Kuchnia polskich Kresów
Wersja papierowa
Autor:
Czarnowski Ryszard Jan
Wydawnictwo:
RytmISBN: 978-83-7399-972-5
Format: 17.5x25.0cm
Liczba stron: 224
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wydanie: 2, 2023 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
39,90 zł
Bogaty zbiór przepisów kulinarnych oraz opis tradycji i kresowych zwyczajów. Kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania, ale przede wszystkim smakowite, wykwintne potrawy, przygotowywane z prostych, ogólnodostępnych składników. Znajdziemy tu receptury np. na śledzia pocztowego w miodowym sosie, tradycyjny chłodnik litewski, sztuki mięs kraszone świeżymi i suszonymi ziołami, bliny wołyńskie – gryczane, gęś pieczoną w winie, a także desery, orzeźwiające napoje oraz rozgrzewające i leczące nalewki.