Dieta bezglutenowa - co wybrać?
ISBN: 978-83-200-4965-7
Format: 20.0x24.0cm
Liczba stron: 180
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2, 2023 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
Publikacja | Format | Wydanie | Cena |
---|---|---|---|
eKsiążka | epub | 2, 2015 r. | 84,00 zł |
eKsiążka | mobi | 2, 2015 r. | 84,00 zł |
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:
· właściwości glutenu
· zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych
· wartość odżywczą produktów bezglutenowych
· wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych
· praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych
· aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej
Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo.
Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).