Etos polskich przetwórców żywności
Wersja papierowa
Redakcja:
Wysocki Artur, Zarzecki Marcin
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana WyszyńskiegoISBN: 978-83-8090-226-8
Format: 16.3x23.3
Liczba stron: 256
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2016 r.
Język: polski
Dostępność: aktualnie niedostępny
30,00 zł
Etos zawodowy każdej grupy społecznej może być opisany na podstawie przeprowadzonej diagnozy środowiskowej. W jego skład wchodzą m.in. ideały. Dążenie do ich realizacji staje się rękojmią postępowania etycznego. W przypadku środowiska zawodowego przetwórców żywności takim postępowaniem jest dbanie o bezpieczeństwo żywnościowe.
Etyka wskazuje to, co powinno być realizowane ze względu na zaufanie społeczne. Wskazania te są zarazem problematyczne z uwagi na wymogi ekonomiczne, którym podporządkowanie się gwarantuje utrzymanie się firmy na rynku.