Poznań

 

 
 

TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Towaroznawcza ocena opakowań żywności stosowanych w technice mikrofalowej  autor: Krzysztof Melski
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY

Towaroznawcza ocena opakowań żywności stosowanych w technice mikrofalowej

Promocja!
Wersja papierowa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
ISBN: 978-83-7417-689-7
Liczba stron: 180
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2012 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
19,50 zł 7,50 zł

1. WPROWADZENIE - CEL PRACY, HIPOTEZY BADAWCZE 11

2. ISTOTA OGRZEWANIA MIKROFALOWEGO 17
2.1. Wprowadzenie 17
2.2. Interakcja promieniowania mikrofalowego z materią 17
2.3. Efekt atermiczny oddziaływania mikrofal z materią 26
2.4. Opakowanie jako czynnik determinujący jakość produktu 28
2.5. Oddziaływanie opakowanie/produkt/promieniowanie 30

3. PERSPEKTYWY WYKORZYSTANIA BIODEGRADOWALNYCH MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH 34
3.1. Polimery biodegradowalne - właściwości, wymagania 34
3.2. Zagospodarowanie biodegradowalnych odpadów opakowaniowych 40
3.3. Wybrane bariery szerokiego zastosowania polimerów biodegradowalnych. . . 43
3.4. Inne „ekologiczne" materiały opakowaniowe 47
3.5. Perspektywy zastosowania „proekologicznych" opakowań żywności przeznaczonej do ogrzewania mikrofalowego 50

4. ODDZIAŁYWANIE PROMIENIOWANIA MIKROFALOWEGO Z POLIMEROWYMI MATERIAŁAMI OPAKOWANIOWYMI 52
4.1. Przedmiot i metody badań 52
4.1.1. Założenia dotyczące warunków eksperymentów 52
4.1.2. Urządzenie badawcze 54
4.1.3. Warunki procesu 55
4.1.4. Materiały wykorzystane w badaniach 57
4.1.5. Analiza statystyczna wyników 59
4.2. Wpływ promieniowania mikrofalowego na właściwości mechaniczne 60
4.2.1. Znaczenie parametrów mechanicznych 60
4.2.2. Metodyka badań wytrzymałościowych 61
4.2.3. Wpływ promieniowania mikrofalowego na naprężenie zrywające.  62
4.2.4. Wpływ promieniowania mikrofalowego na wydłużenie przy zerwaniu 66
4.2.5. Podsumowanie 69
4.3. Wpływ promieniowania mikrofalowego na migrację składników opakowania do produktu 69
4.3.1. Znaczenie zjawisk migracyjnych dla właściwości opakowanego produktu 69
4.3.2. Metodyka badań migracji globalnej 73
4.3.3. Wpływ promieniowania mikrofalowego na poziom migracji globalnej 74
4.3.4. Podsumowanie 78
4.4. Wpływ promieniowania mikrofalowego na zdolność do biodegradacji 79
4.4.1. Metodyka i materiały użyte w badaniu 79
4.4.2. Rezultaty polowego badania procesu biodegradacji 81

5. OGRZEWANIE MIKROFALOWE W ZACHOWANIACH KONSUMENTÓW INDYWIDUALNYCH 89
5.1. Przesłanki i metodologia badań 89
5.2. Zakres i sposoby wykorzystania kuchenek mikrofalowych w gospodarstwach domowych 94
5.3. Naczynia i opakowania wykorzystywane do mikrofalowego ogrzewania żywności 100
5.4. Zalety i wady mikrofalowego ogrzewania żywności w opinii konsumentów 105
5.5. Znajomość zagadnień związanych z właściwościami mikrofal 110
5.6. Podsumowanie 114

6. ZAKOŃCZENIE 116

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia PWN Poznań akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier