ksiazka tytuł: Przedsiębiorstwo handlowe. Ekonomika, zarządzanie, procesy autor: Maria Sławińska
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY

Przedsiębiorstwo handlowe. Ekonomika, zarządzanie, procesy

Wersja papierowa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
ISBN: 978-83-7417-748-1
Format: B5
Liczba stron: 188
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2013 r.
Język: polski

Dostępność: aktualnie niedostępny
7,50 zł
Powiadom, gdy będzie dostępny
 
Powiadomienie o dostępności towaru
Obrazek ochronny
 

W książce w sposób całościowy przedstawione są podstawowe zagadnienia związane z ekonomiką i zarządzaniem przedsiębiorstwem handlowym, takie jak:
- istota i cechy przedsiębiorstwa handlowego;
- rodzaje przedsiębiorstw handlowych i formatów sklepów;
- główne problemy decyzyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem;
- tworzenie oferty asortymentowo-usługowej w aspekcie konkurencyjności;
- procesy zakupu, gospodarki zapasami i sprzedaży;
- metody pomiaru i oceny efektów działalności przedsiębiorstwa.

Książkę polecamy studentom uczelni ekonomicznych, słuchaczom studiów podyplomowych z zakresu handlu i dystrybucji czy zarządzania sprzedażą oraz menedżerom przedsiębiorstw handlowych.


Wprowadzenie

1. Podstawy metodyczne ekonomiki przedsiębiorstwa handlowego
1.1. Przedsiębiorstwo jako przedmiot badań
1.2. Ekonomika przedsiębiorstwa handlowego jako ekonomika szczegółowa
1.3. Podejścia badawcze w ekonomice przedsiębiorstwa handlowego

2. Przedsiębiorstwo handlowe - istota i funkcjonowanie w gospodarce
2.1. Przedsiębiorstwo jako kategoria ekonomiczna
2.2. Pojęcie i cechy przedsiębiorstwa handlowego
2.3. Funkcje przedsiębiorstw handlowych
2.4. Przedsiębiorstwo handlowe a otoczenie

3. Typologia przedsiębiorstw handlowych
3.1. Kryteria klasyfikacji przedsiębiorstw handlowych
3.2. Rodzaje jednostek handlowych

4. Istota procesu zarządzania przedsiębiorstwem handlowym
4.1. Pojęcie i interpretacja zarządzania
4.2. Zarządzanie strategiczne i operacyjne przedsiębiorstwem handlowym
4.3. Problemy decyzyjne w przedsiębiorstwie handlowym
4.4. Formułowanie celów w zarządzaniu przedsiębiorstwem handlowym

5. Zarządzanie zasobami w przedsiębiorstwie handlowym
5.1. Czynniki wytwórcze i zasady ich łączenia
5.2. Zarządzanie zasobami ludzkimi
5.2.1. Elementy polityki zatrudnienia w przedsiębiorstwie handlowym
5.2.2. Planowanie zatrudnienia
5.2.3. Warunki pracy i system ocen pracowników
5.2.4. System wynagrodzeń pracowników
5.3. Towary jako przedmiot obrotu
5.4. Zarządzanie bazą materialno-techniczną
5.4.1. Obiekty handlowe i ich wyposażenie
5.4.2. Lokalizacja jako problem decyzyjny
5.4.3. Mierniki oceny wykorzystania obiektów handlowych

6. Asortyment jako czynnik konkurencyjności przedsiębiorstwa
handlowego
6.1. Znaczenie asortymentu w działalności przedsiębiorstw handlowych
6.2. Pojęcie i cele polityki asortymentowej
6.3. Strategiczne planowanie asortymentu
6.4. Zarządzanie kategorią (category management)

7. Zakup towarów - ujęcie procesowe
7.1. Istota procesu zakupu w przedsiębiorstwie handlowym
7.2. Fazy procesu zakupu
7.3. Organizacja zakupu i trendy w zarządzaniu zakupem

8. Zarządzanie zapasami towarów w przedsiębiorstwie handlowym
8.1. Istota i rodzaje zapasów
8.2. Czynniki kształtujące wielkość i strukturę zapasów
8.3. Rachunek ekonomiczny w zarządzaniu zapasami
8.4. Strategie zarządzania zapasami

9. Zarządzanie sprzedażą - podejście marketingowe
9.1. Główne problemy decyzyjne w zarządzaniu sprzedażą
9.2. Kształtowanie cen i marż
9.3. Strategie sprzedaży
9.4. Wyzwania strategiczne w procesie zarządzania sprzedażą

10. Analiza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa handlowego
10.1. Zarządzanie finansami w przedsiębiorstwie handlowym
10.1.1. Formy finansowania i struktura kapitału
10.1.2. Kredyt kupiecki jako źródło finansowania
10.2. Metody oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej
10.3. Analiza porównawcza sklepów jako instrument controllingu

Zakończenie

Bibliografia