Biosensory DNA do wykrywania mikroorganizmów chorobotwórczych w żywności
ISBN: 978-83-7417-785-6
Liczba stron: 149
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2013 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
Skuteczne zapewnienie bezpieczeństwa żywności wymaga szybkiej i wiarygodnej oceny zagrożeń płynących z zanieczyszczenia jej niepożądaną mikrofiorą chorobotwórczą. W niniejszej książce przedstawiono konwencjonalne oraz alternatywne metody wykrywania bakterii patogennych w produktach spożywczych. W szczególności zaprezentowano możliwości wykorzystania biosensorów DNA do detekcji kwasów nukieinowych specyficznych dla poszukiwanych mikroorganizmów. Omówiono też podstawowe elementy składowe istotne w konstrukcji i funkcjonowaniu elektrochemicznego biosensora DNA do wykrywania chorobotwórczych drobnoustrojów.
W części doświadczalnej książki zaprezentowano wyniki prac nad przygotowaniem elektrochemicznego biosensora DNA do wykrywania drobnoustroju o rosnącej istotności jako mikroorganizmu potencjalnie chorobotwórczego - bakterii Aeromonas hydrophila. Przedstawiono między innymi sposób wykorzystania mieszanych samoorganizujących się monowarstw w warstwie detekcyjnej urządzenia oraz zastosowanie elektroaktywnych wskaźników w ocenie wyników hybrydyzacji kwasów nukleinowych. Opracowany biosensor został z powodzeniem zastosowany do wykrywania bakterii A. hydrophila w próbkach żywności.