Turystyka zrównoważona. Trendy dyfuzja ewaluacja
ISBN: 9788382112306
Format: B5
Liczba stron: 294
Oprawa: Twarda
Wydanie: 2024 r.
Język: polski
Dostępność: aktualnie niedostępny
1. KONCEPCJA TURYSTYKI ZRÓWNOWAŻONEJ
1.1. Koncepcja rozwoju zrównoważonego jako punkt wyjścia modelu rozwoju współczesnej turystyki
1.2. Wpływ środowiska przyrodniczego na rozwój różnych form turystyki
1.3. Turystyka zrównoważona – konceptualizacja i operacjonalizacja pojęcia
2. CECHY OBSZARU RECEPCJI TURYSTYCZNEJ JAKO WARUNEK ROZWOJU TURYSTYKI ZRÓWNOWAŻONEJ
2.1. Przestrzeń turystyczna, obszar recepcji turystycznej, pojemność i chłonność turystyczna – podejścia koncepcyjne i zakresy pojęć
2.1.1. Przestrzeń turystyczna
2.1.2. Obszar recepcji turystycznej
2.1.3. Pojemność i chłonność turystyczna
2.2. Uwarunkowania turystyki zrównoważonej w różnych typach przestrzeni
2.2.1. Obszary przyrodnicze
2.2.2. Obszary wiejskie
2.2.3. Obszary miejskie
3. ROLA TRENDÓW KONSUMENCKICH W OSIĄGANIU CELÓW TURYSTYKI ZRÓWNOWAŻONEJ
3.1. Ekonomia współdzielenia
3.2. Prozdrowotne style życia
3.3. Kompresja czasu i przestrzeni, nowe podziały czasu pracy i czasu wolnego
3.4. Wzmożona konsumpcja
3.5. Indywidualizacja i personalizacja oferty
3.6. Autentyczność
3.7. Wielokulturowość
3.8. Ekonomia doświadczeń, dematerializacja konsumpcji
3.9. Minimalizm i selektywna ekstrawagancja
3.10. Premiumizacja i paradoks konsumencki
3.11. Połączenie konsumentów
3.12. Prosumpcja
3.13. Urbanizacja, wzrost liczebności klasy średniej
3.14. Procesy społeczno-demograficzne, zmiana struktury i modelu rodziny
3.15. „Kokonizacja”, zagrożenia wynikające z pandemii COVID-19
4. DYFUZJA ZACHOWAŃ ZGODNYCH Z TURYSTYKĄ ZRÓWNOWAŻONĄ – RELACJE TURYSTÓW ZE SPOŁECZNOŚCIĄ LOKALNĄ
4.1. Mieszkańcy i turyści – perspektywa tradycyjna
4.2. Dyfuzja postaw i zachowań prośrodowiskowych mieszkańców i turystów – nowa perspektywa
4.2.1. Pojęcie dyfuzji świadomości ekologicznej i zachowań prośrodowiskowych (efekt spillover)
4.2.2. Rodzaje motywacji i moda na zachowania prośrodowiskowe
4.3. Dyfuzja zachowań prośrodowiskowych – ilustracja empiryczna
4.4. Uwarunkowania dyfuzji postaw proekologicznych
4.4.1. Tożsamość lokalna i partycypacja społeczna
4.4.2. Jakość życia jako determinanta i efekt turystyki zrównoważonej
5. WDRAŻANIE TURYSTYKI ZRÓWNOWAŻONEJ – OBSZARY DZIAŁAŃ PODMIOTÓW RYNKU TURYSTYCZNEGO
5.1. Planowanie strategiczne i elastyczne
5.2. Produkt turystyki zrównoważonej
5.3. Edukacyjna rola komunikacji
5.4. Współpraca i zarządzanie konfliktem
6. EWALUACJA TURYSTYKI ZRÓWNOWAŻONEJ
6.1. Propozycja Światowej Organizacji Turystyki – Statystyczne Ramy Pomiaru Zrównoważonego Rozwoju Turystyki (SF-MST)
6.2. Europejski system wskaźników ETIS – ocena przydatności i dostępności w warunkach polskich
6.3. Propozycje ewaluacji turystyki zrównoważonej w odniesieniu do kluczowych obszarów zagadnień