Przepyszne trucizny Od przypraw do narkotyków
(oryginalnie: Most Delicious Poison)ISBN: 978-83-679-3186-1
Tłumaczenie: Paszkowska Aleksandra
Format: 14.2x20.2cm
Liczba stron: 416
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wydanie: 2024 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
Poznaj śmiercionośne tajemnice, które kryją się w twojej domowej apteczce i w kuchennych
szafkach…
Wiemy, że za ostry smak papryczki odpowiada kapsaicyna, kawa pobudza nas dzięki kofeinie kryjącej się w ziarnach kawowca, a zażycie penicyliny pozwala zwalczyć niejedną infekcję bakteryjną. Jednak substancje, które tak chętnie wykorzystujemy do własnych celów, nie powstały z myślą o nas. Rośliny, grzyby, drobnoustroje i zwierzęta produkują toksyny na masową skalę, aby się bronić. Ponadto podczas gdy jedne gatunki wznoszą swoje trujące fortece, inne w wyniku ewolucji uczą się je forsować, a ten ukryty wyścig zbrojeń trwa od wieków tuż przed naszym nosem. Jaką rolę odgrywamy w nim my sami? Jak to się stało, że zaczęliśmy używać… oraz nadużywać rozmaitych substancji? Jakie jest ich prawdziwe przeznaczenie?
Przeczytaj tę książkę, a już nigdy nie spojrzysz tak jak wcześniej na rośliny doniczkowe, grzyby, owoce, warzywa i… historię ludzkości.