Znaleziono 76 pasujących rekordów dla kryteriów wyszukiwania
Książka nawiązuje do dynamicznie rozwijającej się na całym świecie w badaniach reprezentacyjnych oraz spisach powszechnych metody kalibracji. Podjęta tematyka stanowi próbę wypełnienia dostrzegalnej luki badawczej i jest pierwszym całościowym spojrzeniem na poruszaną w niej problematykę. W polskiej literaturze przedmiotu brak jest bowiem kompleksowego opracowania poświęconego kalibracji. Ma to tym większe znaczenie, że kalibracja jako metoda estymacji będzie ...
|
Systemy zarządzania objęte procesem normalizacji stanowią jedno z narzędzi, które mogą być wykorzystywane w procesie zarządzania organizacją, a jego użyteczność jest zależna przede wszystkim od kompetencji, umiejętności, doświadczenia i zaangażowania ludzi, którzy z tego narzędzia zechcą skorzystać. Narzędzie to może być i jest wykorzystywane w wielu obszarach aktywności organizacji i może służyć poprawie zarządzania ...
|
Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i niestacjonarnych) Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Materiały zostały dostosowane do programu przedmiotu inżynieria produkcji żywności obejmującego wykład i ćwiczenia laboratoryjne. Zawierają podstawy niezbędne do przeprowadzenia ćwiczeń kształtujących umiejętności ...
|
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie podstawowej wiedzy z zakresu planowania finansowego w przedsiębiorstwie oraz umożliwienie czytelnikowi nabycia praktycznych umiejętności sporządzania planu finansowego na potrzeby oceny płynności finansowej oraz na potrzeby oceny efektywności inwestycji. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów kierunków ekonomicznych na wszystkich stopniach nauczania. Może też być wykorzystywany przez pracowników działów finansowych ...
|
W towaroznawstwie produktów spożywczych pojęcie jakości jest szeroko stosowane i odnosi się zarówno do produktu oraz producenta, jak i do konsumenta żywności. Jakość, rozumiana jako zaspokojenie lub przekroczenie oczekiwań klienta, w odniesieniu do żywności obejmuje wiele różnorodnych aspektów i determinowana jest przez szereg czynników. Jej złożony charakter oddaje termin „całkowitej jakości żywności” (ang. total food quality) ...
|
W podręczniku zaprezentowano istotę oraz najważniejsze koncepcje zarządzania jakością służące usprawnieniu ogólnego zarządzania organizacją. Ponadto przedstawiono kwestie związane z systemem oceny zgodności, wykorzystywane w celu weryfikacji spełnienia określonych wymagań dotyczących organizacji, procesu, usługi, produktu, systemu czy osoby, zawierające wyjaśnienia w zakresie normalizacji, certyfikacji, akredytacji oraz audytu. Przybliżono podstawowe ...
|
Książka "Fluktuacje gospodarcze" Bernarda Landais'go w przekładzie Krzysztofa Malagi ma na celu ukazanie ekonomistom nowego syntetycznego podejścia służącego do badania zjawisk fluktuacji i kryzysów gospodarczych. Autor jest emerytowanym profesorem ekonomii Uniwersytetu Bretagne Sud. Do 2019 r. był przewodniczącym komitetu naukowego Association Internationale des Économistes de Langue Française (AIELF) oraz redaktorem naczelnym czasopisma „Revue Internationale des Économistes de ...
|
Nieustanne zmiany warunków związane z przemianami gospodarczymi, społeczno-kulturowymi, rozwojem nowych technologii, internetu oraz jego narzędzi wpływają na ewolucję potrzeb e-klientów i sposobu zaspokajania tych potrzeb.
W pracy dokonano przeglądu literatury z zakresu logistycznej obsługi klienta i handlu elektronicznego pod kątem definicyjnym. Ponadto zidentyfikowano główne czynniki wpływające na zadowolenie klienta z logistycznej obsługi i dokonano ich oceny. Jednocześnie ...
|
Opodatkowanie to trudny do zgłębienia obszar wiedzy, co jest spowodowane głównie złożonością systemu podatkowego danego państwa, a przecież coraz częściej podatnicy muszą się mierzyć z regulacjami podatkowymi w ujęciu międzynarodowym.
Ponadto każde zdarzenie może powodować inne konsekwencje gospodarcze, a sposób ich opodatkowania nie będzie pozostawał bez wpływu na finanse przedsiębiorstw i finanse osobiste. Dlatego też tak ...
|
Za główny cel pracy przyjęto opracowanie modelu orientacji sieciowej ukierunkowanej na osiągnięcie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw branży usług logistycznych. Książka m.in. systematyzuje aspekty teoretyczne w zakresie pojęć: sieci międzyorganizacyjne, relacje sieciowe, podejście sieciowe, paradygmat sieciowy. Autor porządkuje też wiedzę teoretyczną dotyczącą branży usług logistycznych. Identyfikuje zjawisko współdziałania ...
|