Lista tytułów z wydawnictwa "Wydawnictwo Naukowe PWN"

10 | 20 | 30
Wyniki wyszukiwania
Znaleziono 5104 pasujące rekordy dla kryteriów wyszukiwania 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Podstawy fizyki atomu, Zofia Leś

Wielu z nas wydaje się, że wie, jak wygląda atom: to kulka, dookoła której latają elektrony... O atomie da się powiedzieć bardzo dużo ciekawych rzeczy, o których nawet nie wspomniano nam w szkole... Obok teorii względności fizyka atomu stanowi jedną z istotnych gałęzi fizyki współczesnej. W książce w sposób kompleksowy zostały omówione następujące zagadnienia: • podejście Bohra do teorii atomu oraz podejście ... więcej

Bioanalityka. Tom II,

Bioanalityka, to interdyscyplinarna dziedzina wiedzy, która stanowi szybko rozwijający się obecnie dział chemii analitycznej. Bioanaliza zaczyna odgrywać kluczową rolę w szybko rozwijających się dziedzinach współczesnej bionauki w ramach genomiki, proteomiki, metabolomiki, lipidomiki i innych. Umiejętność doboru odpowiednich metod i narzędzi, w zależności od rodzaju podejmowanego problemu, jest niezwykle ważne i często decyduje o powodzeniu zarówno kolejnych ... więcej

Swish Max3 Animacje flash - jakie to proste!, Zimek Roland

Program SWiSH daje ogromne możliwości tworzenia animacji flash, a przy tym jest tani i niezwykle łatwy w użyciu. Animacje utworzone w tym programie zachwycają nawet profesjonalistów. Program ma bogatą kolekcję gotowych efektów, niewymagających napisania choćby jednej linijki kodu. Stworzenie nawet złożonej animacji wymaga niewielkiego nakładu pracy i bardzo krótkiego czasu. W SWiSH Max3 pojawia się znacznie więcej elementów do łatwego i prostego tworzenia ... więcej

Chromatografia jonowa, Rajmund Michalski

Chromatografia jest obecnie najpopularniejszą techniką rozdzielania mieszanin, a jedną z jej odmian stosowaną do analizy nieorganicznych i organicznych jonów i substancji jonogennych jest chromatografia jonowa. W książce opisano jej podstawy teoretyczne i zastosowania, a w szczególności: - historię powstania i miejsce chromatografii jonowej wśród innych metod chromatograficznych; - procesy fizyczne i chemiczne, stanowiące podstawy tej metody; - zagadnienia dotyczące faz stacjonarnych ... więcej

Cyfrowy świat 60+. Co słychać na fejsie, Alicja Żarowska-Mazur

Postanowiłeś kupić komputer? To świetna decyzja! Tylko co dalej? A może już go masz, ale mało go ogarniasz? Nie martw się, na ratunek przychodzi Ci właśnie Cyfrowy świat 60+. Nauczysz się podstaw poruszania się w internecie. Dowiesz się, jak komunikować się ze znajomymi i bezpiecznie nawiązywać nowe relacje w sieci, obejrzeć powtórki ulubionych seriali o dowolnie wybranej porze, korzystać z serwisów społecznościowych, takich jak Facebook ... więcej

Jedz módl się jedz, Booth Michael

Trzy fakty naznaczają los każdego faceta: urodził się, kiedyś umrze i któregoś dnia z pewnością będzie chciał kupić szybki motocykl. Kiedy mężczyzna robi się zrzędliwy, cyniczny i neurotyczny, to znak, że stanął u progu kryzysu wieku średniego. To NIE jest kolejny poradnik w stylu "pomóż sobie sam". To pełna humoru i autoironii opowieść o tym, jak pewien czterdziestolatek odnalazł spokój i równowagę. ... więcej

Chłodnictwo i klimatyzacja, Kazimierz Gutkowski, Dariusz Butrymowicz, Kamil Śmierciew, Jerzy Gagan

Przedstawiamy kolejne, 4. wydanie bestsellerowego podręcznika dla studentów uczelni technicznych „Chłodnictwo i klimatyzacja”. Tematyka ta mieści się w obszarze tematycznym nazywanym COWK – ciepłownictwo, ogrzewnictwo, wentylacja i klimatyzacja (chłodnictwo), wykładanym m.in. na kierunkach energetyka, inżynieria środowiska, mechanika i budowa maszyn. Publikacja stanowi bogate i zaktualizowane kompendium wiedzy o rozwiązaniach z zakresu chłodnictwa i klimatyzacji. Dużą ... więcej

Szkodliwe substancje w żywności, Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające ... więcej

Termomodernizacja budynków, Krzysztof Kasperkiewicz

Oszczędzanie energii jest jednym z ważniejszych wyzwań XXI wieku. Polityka polegająca na stopniowym zaostrzaniu wymagań budowlanych, dotyczących przede wszystkim izolacyjności cieplnej przegród zewnętrznych wpływa głównie na poprawę efektywności energetycznej budynków nowo wznoszonych. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że nowe budynki, oddawane corocznie do użytkowania, stanowią około 2% ogółu budynków użytkowanych w Polsce, ... więcej

Nowoczesne hydroizolacje budynków. Część 2, Barbara Francke

Niniejsze opracowanie jest kolejną z serii trzech książek dotyczącej hydroizolacji budynków. Druga część poświęcona jest pokryciom dachowym budynków, będących hydroizolacyjną warstwą przekryć dachowych. Ich zadaniem jest zabezpieczenie dachów budynków przed zawilgoceniem wodami opadowymi i wodami pochodzącymi z topniejącego śniegu – a w konsekwencji przed przenikaniem wilgoci w głąb konstrukcji i do wnętrza pomieszczeń. ... więcej

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>