Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżniki jej jakości
Wersja papierowa
Autor:
Anna Gliszczyńska-Świgło
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w PoznaniuISBN: 978-83-7417-505-0
Liczba stron: 243
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2010 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
7,50 zł
Przedmiotem badań przedstawionych w publikacji jest analiza właściwości przeciwutleniających i proutleniających związków obecnych w żywności. Badano wpływ różnych czynników, w tym pH środowiska, na aktywność antyoksydacyjną i prooksydacyjną wybranych składników oraz analizowano oddziaływania między nimi. Znajomość tych zagadnień umożliwia coraz powszechniejsze wykorzystanie przez przemysł spożywczy, farmaceutyczny i kosmetyczny witamin, polifenoli oraz ekstraktów wielu roślin jako przeciwutleniaczy, prozdrowotnych składników suplementów diety lub nutraceutyków jako dodatków do żywności funkcjonalnej.