Mikrobiologia środowisk
ISBN: 978-83-01-16319-8
Format: 16.5x23.5cm
Liczba stron: 400
Oprawa: Miękka
Wydanie: 1, 2014 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
Publikacja | Format | Wydanie | Cena |
---|---|---|---|
Tradycyjna | Oprawa: Miękka | 2, 2023 r. | 129,00 zł |
eKsiążka | epub | 2, 2023 r. | 134,00 zł |
eKsiążka | mobi | 2, 2023 r. | 134,00 zł |
Pierwszy polski podręcznik z zakresu mikrobiologii różnych środowisk, uwzględniający środowiska skrajne.
Autor scharakteryzował wspólnotę bakterii (microbial community), podał jej klasyfikację i metody identyfikacji. Omówił także:
· wpływ wybranych czynników środowiskowych na jej skład,
· związki mutualistyczne pomiędzy bakteriami oraz bakteriami a eukariotami,
· udział poszczególnych grup fizjologicznych wspólnoty bakterii w beztlenowym rozkładzie materii organicznej oraz ich rolę w obiegu pierwiastków w biosferze,
· skład wspólnot bakterii różnych ekosystemów: wodnych (jeziora, morza, oceany), lądowych (gleby niewykorzystywane rolniczo, gleby pustynne, arktyczne, głębiny skorupy ziemskiej); środowisk skrajnych (m.in. termofilne, psychrofilne, silnie kwaśne, alkaliczne, napromieniowane, oligotroficzne); przewodów pokarmowych ludzi i zwierząt,
· mikrobiologię powietrza.
Przedstawił problemy w sposób oryginalny, wskazując często zaskakujące związki między poruszanymi zagadnieniami, poparte dobrze dobranymi i przemyślanymi przykładami przedstawionymi w formie tabel, wykresów, schematów, fotografii.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów: biologii, ekologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, rolnictwa, ogrodnictwa, zootechniki; słuchaczy studiów podyplomowych i doktoranckich oraz osób pracujących w tych dziedzinach, a pragnących rozszerzyć i uaktualnić swą wiedzę. Mogą z niej także korzystać dziennikarze popularyzujący naukę.