Monografia [...] porusza aktualny i ważny dla bezpieczeństwa zdrowotnego problem który nie jest powszechnie doceniany. Redukcja bądź eliminacja mikrotoksyn czyli niebezpiecznych dla ludzi i zwierząt wtórnych metabolitów grzybów z surowców, półproduktów czy produktów żywnościowych i paszowych, jest zagadnieniem trudnym i tylko częściowo rozwiązanym. Istnieją metody fizyczne i chemiczne używane do tego celu, ale ich zastosowanie ma wiele ograniczeń i często prowadzi do obniżenia wartości odżywczej produktów spożywczych i pasz.
Fragment recenzji prof. zw. dr hab Jadwigi Szostak-Kot
Spis treści:
Lista najczęściej stosowanych skrótów i symboli
Wstęp
Koncepcja pracy i zakres badań
I. MIKOTOKSYNY WYTWARZANE PRZEZ GRZYBY Z RODZAJU FUSARIUM
Charakterystyka ważniejszych mikotoksyn fuzaryjnych .
Oddziaływanie mikotoksyn fuzaryjnych na zdrowie ludzi i zwierząt
II. WYSTĘPOWANIE MIKOTOKSYN FYZARYJNYCH W ŻYWNOŚCI I PASZACH
Mikotoksyny fuzaryjne w surowcach żywnościowych i paszowych
Mikotoksyny fuzaryjne w żywności i paszach
III. REGULACJE PRAWNE DOTYCZĄCE ZAWARTOŚCI MIKOTOKSYN W ŻYWNOŚCI I PASZACH
IV. EKONOMICZNE SKUTKI OBECNOŚCI MIKOTOKSYN W ŻYWNOŚCI I PASZACH
V. MOŻLIWOSCI OGRANICZANIA ZAWARTOŚCI MIKOTOKSYN W ŻYWNOŚCI I PASZACH
Działania prewencyjne
Eliminacja mikotoksyn ż żywności i pasz
VI. MATERIAŁ IMETODY
Materiał badawczy
Metodyka badań
VII. USUWANIE WYBRANYCH MIKOTOKSYN FUZARYJNYCH PRZEZ BAKTERIE FERMENTACJI PROPIONOWEJ
Usuwanie niwalenolu i deoksyniwalenolu przez bakterie fermentacji propionowej
Usuwanie fumonizyn przez bakterie fermentacji propionowej
Usuwanie zearalenonu przez bakterie fermentacji propionowej .
Podsumowanie
VIII. CZYNNIKI WPŁYWAJACE NA EFEKTYWNOŚĆ PROCESU WIĄZANIA MIKOTOKSYN PRZEZ BAKTERIE FERMENTACJI PROPIONOWEJ
Wpływ stężenia mikotoksyn na efektywność procesu wiązania przez bakterie fermentacji propionowej
\/Vpływ pH środowiska na efektywność procesu wiązania mikotoksyn przez bakterie fermentacji propionowej
Wpływ temperatury inkubacji na efektywność procesu wiązania mikotoksyn przez bakterie propionowe
Wpływ liczebności populacji bakterii fermentacji propionowej na efektywność procesu wiązania mikotoksyn
Wpływ czasu inkubacji na efektywność procesu wiązania mikotoksyn przez bakterie fermentacji propionowej
Podsumowanie
IX. STABILNOŚĆ KOMPLEKSU BAKTERII Z MIKOTOKSYNAMI W SYMULOWANYM PRZEWODZIE POKARMOWYM
Stabilność kompleksu bakterii fermentacji propionowej z zearalenonem w symulowanym przewodzie pokarmowym
Stabilność kompleksu bakterii fermentacji propionowej z deoksyniwalenolem w symulowanym przewodzie pokarmowym
Stabilność kompleksu bakterii fermentacji propionowej z fumonizynami w symulowanym przewodzie pokarmowym
Stabilność kompleksu bakterii fermentacji propionowej z mieszaniną toksyn fuzaryjnych w symulowanym przewodzie pokarmowym
Podsumowanie
X. UDZIAŁ SKŁADNIKÓW ŚCIANY KOMÓRKOWEJ BAKTERII PROPIONOWYCH W WIĄZANIU MIKOTOKSYN
Udział ściany komórkowej w wiązaniu mikotoksyn fuzaryjnych
Udział egzopolisacharydów W wiązaniu mikotoksyn fuzaryjnych
Udział białkowych i lipidowych składników ściany komórkowej w wiązaniu mikotoksyn fuzaryjnych
Podsumowanie
XI. ZNACZENIA BADAŃ NAD MOŻLIWOŚCIĄ WYKORZYSTANIA BAKTERII FERMENTACJI PROPIONOWEJ DO ELIMINACJI MIKOTOKSYN FUZARYJNYCH
Literatura
Spis tabel
Spis rysunków