Wytyczne dotyczące produkcji cebuli
ISBN: 978-62-08-64190-0
Format: 15.2x22.9cm
Liczba stron: 52
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2025 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
Cebula jest ważnym warzywem w Nigerii, gdzie jest spożywana praktycznie w każdym domu. Jest spożywana na surowo z innymi warzywami, smażona w gulaszu lub gotowana. Chłodne warunki z odpowiednim zapasem wilgoci są najbardziej odpowiednie dla wczesnego wzrostu, a następnie ciepłe, bardziej suche warunki dla dojrzewania, zbioru i peklowania. Produkcja tej rośliny jest źródłem dochodu dla wielu rolników, zarówno amatorów, jak i specjalistów. Uprawa przyciąga wysokie ceny, szczególnie poza sezonem. Dlatego na początku pory suchej, zwłaszcza w okolicach listopada-grudnia, za liście płaci się tyle samo, co za cebulki w drugiej połowie roku. Książka opisuje podstawową wiedzę na temat produkcji cebuli i podaje zależność między liczbą liści a wiekiem uprawy. Podano również niewiele informacji na temat występowania głównych szkodników owadzich i okresu ich największej aktywności.