Towaroznawstwo
- siatka
- lista
Monografia [...] porusza aktualny i ważny dla bezpieczeństwa zdrowotnego problem który nie jest powszechnie doceniany. Redukcja bądź eliminacja mikrotoksyn czyli niebezpiecznych dla ludzi i zwierząt wtórnych metabolitów grzybów z surowców, półproduktów czy produktów żywnościowych i paszowych, jest zagadnieniem trudnym i tylko częściowo rozwiązanym. Istnieją metody fizyczne i chemiczne używane do tego celu, ale ich zastosowanie ma wiele ...
|
Publikacja jest obszernym i wartościowym opracowaniem naukowym traktującym kompleksowo zagadnienia związane z możliwością zastosowania naturalnych przeciwutleniaczy jako inhibitorów brązowienia enzymatycznego w przemyśle owocowo-warzywnym. Jest twórczym osiągnięciem Autorki mającym istotny wpływ na stan wiedzy i kierunki dalszych badań w zakresie regulacji barwy mętnych soków, które cieszą się coraz większą popularnością wśród ...
|
W monografii kompleksowo przedstawiono towaroznawcze i ekologiczne aspekty wprowadzania zamienników freonów i halonów z punktu widzenia negatywnych skutków o charakterze globalnym, jakie ich obecność wywołuje w środowisku przyrodniczym (głównie efekt zubożania stratosferycznego ozonu i intensyfikacja efektu cieplarnianego).Monografia jest przeznaczona dla studentów nie tylko towaroznawstwa, zarządzania i inżynierii produkcji, ale również chemii, biologii i ochrony ...
|
Monografia ma na celu przede wszystkim pokazanie ciągłego budowania i tworzenia zasad funkcjonowania wspólnego rynku europejskiego w zakresie swobodnego przepływu towarów. Autorka prezentuje na szerszym tle certyfikacyjne i akredytacyjne wymagania jako swego rodzaju uregulowania urzędowe. W pracy zawarte są odniesienia do badań jakości artykułów spożywczych oraz jednostek oceniających zgodność kompetencji laboratoriów badawczych. |
Skuteczne zapewnienie bezpieczeństwa żywności wymaga szybkiej i wiarygodnej oceny zagrożeń płynących z zanieczyszczenia jej niepożądaną mikrofiorą chorobotwórczą. W niniejszej książce przedstawiono konwencjonalne oraz alternatywne metody wykrywania bakterii patogennych w produktach spożywczych. W szczególności zaprezentowano możliwości wykorzystania biosensorów DNA do detekcji kwasów nukieinowych specyficznych dla poszukiwanych ...
|
1.Charakterystyka rynku warzyw w Polsce 2.Surowiec roślinny jako źródło metabolitów wtórnych wpływających na jakość produktów spożywczych 3.Analiza sensoryczna buraka ćwikłowego i jego produktów 4.Analiza towaroznawcza buraka ćwikłowego i jego produktów 5.Znaczenie metabolitów wtórnych w kształtowaniu smaku i właściwości prozdrowotnych buraka ćwikłowego i jego przetworów |
Studia nad zastosowaniem wybranych procesów fotokatalitycznychdo poprawy jakości wód zużytych z zakładów mleczarskich
22,50 zł
7,50 zł
Wody zużyte z zakładów przemysłu mleczarskiego zawierają wiele składników, głównie węglowodany, tłuszcze i białka. Chociaż nie są one toksyczne, łatwo ulegają przemianom i oddziałują niekorzystnie na środowisko naturalne. Najlepszym sposobem oczyszczenia takich wód, zawierających dużo składników cennych z punktu widzenia odżywczego, jest odzyskiwanie i utylizacja tych składników. Żaden proces odzyskiwania ...
|
1. WPROWADZENIE - CEL PRACY, HIPOTEZY BADAWCZE 11
2. ISTOTA OGRZEWANIA MIKROFALOWEGO 17
2.1. Wprowadzenie 17
2.2. Interakcja promieniowania mikrofalowego z materią 17
2.3. Efekt atermiczny oddziaływania mikrofal z materią 26
2.4. Opakowanie jako czynnik determinujący jakość produktu 28
2.5. Oddziaływanie opakowanie/produkt/promieniowanie 30
3. PERSPEKTYWY WYKORZYSTANIA BIODEGRADOWALNYCH MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH 34
3.1. Polimery biodegradowalne - właściwości, wymagania 34
3.2. Zagospodarowanie ...
|
Bioczujniki do wykrywania GMO
13,50 zł
7,50 zł
Celem monografii było opracowanie elektrochemicznego czujnika DNA (biosensory), który mógłby mieć zastosowanie do wykrywania genetycznych modyfikacji w żywności. Żeby można było dokonać opracowania projektów biosensorów elektrochemicznych, potrzeba było interdyscyplinarnej wiedzy, którą posiada Autorka tej publikacji. Książka porusza zagadnienia z tematyki towaroznawczej, biochemicznej, biotechnologicznej oraz elektrochemicznej, a konstrukcja samego czujnika ...
|
Wprowadzenie – koncepcja i cel pracy
Rozdział 1
Znaczenie jakości produktów
1.1. Definiowanie pojęcia jakości
1.2. Jakość z punktu widzenia producenta i konsumenta
1.3. Cechy jakościowe produktów kosmetycznych
1.4. Metody badania cech jakościowych produktów kosmetycznych
Rozdział 2
Rynek dermokosmetyków w Polsce – charakterystyka i sposoby komunikowania
się przedsiębiorstw z konsumentami
2.1. Pojęcie dermokosmetyku i jego miejsce na rynku aptecznym
2. ...
|