Towaroznawcze aspekty kształtowania barwy soków na przykładzie mętnego soku jabłkowego
ISBN: 978-83-7417-949-2
Liczba stron: 168
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2017 r.
Język: polski
Dostępność: dostępny
Publikacja jest obszernym i wartościowym opracowaniem naukowym traktującym kompleksowo zagadnienia związane z możliwością zastosowania naturalnych przeciwutleniaczy jako inhibitorów brązowienia enzymatycznego w przemyśle owocowo-warzywnym. Jest twórczym osiągnięciem Autorki mającym istotny wpływ na stan wiedzy i kierunki dalszych badań w zakresie regulacji barwy mętnych soków, które cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów ze względu na wzrost ich wiedzy na temat relacji żywność-żywienie-zdrowie.
(z recenzji prof. dr. hab. Stanisława Popka)
Monografia obejmuje szereg istotnych kwestii związanych ze współczesną technologią przetwórstwa surowców na produkty charakteryzujące się wysoką akceptowalnością sensoryczną przez konsumentów poprzez modulację jednego z głównych czynników jakości - barwy. Jej główną wartością jest nie tylko to, iż Autorka podjęła się wskazania, w jaki sposób należy tego dokonać, ale również potwierdziła to w swoich badaniach.
(z recenzji prof. dr hab. Anety Wojdyło)